Afhangen

Let op: op dit moment wordt er vanwege de coronaprotocollen geen gebruik gemaakt van het afhangbord. Leden dienen een baan te reserveren via de KNLTB ClubApp. Hier lees je hoe je die kunt downloaden en moet gebruiken, en op deze pagina lees je de actuele vrijspeelregels voor senioren.

Introductie afhangbord

Onze club maakt vanaf 1 april 2008 gebruik van een digitaal afhangsysteem. Je kunt gewoon in het paviljoen afhangen. Afhangen gaat met behulp van een scherm, dat je met je vinger moet aanraken om af te hangen, een zogenaamd touchscreen. Door je KNLTB-pas door de kaartlezer te halen, kan je afhangen. Wanneer je je ledenpas hebt ontvangen, zal je via e-mail een strikt persoonlijk wachtwoord ontvangen. Deze gegevens kan je gebruiken om thuis op internet te kijken of het druk is op de banen. Een korte instructie hangt aan de muur bij het afhangbord en kan je ook hieronder lezen. Uitgebreide gebruiksaanwijzingen vind je op www.afhangbord.nl.

Korte instructie

Staat het beeldscherm helemaal uit? Druk dan op de meest rechtse knop aan de onderkant van het beeldscherm.

Afhangen op de eerste vrije baan

 • Druk op de knop met daarop de tekst "AFHANGEN" (rechts in het scherm), je hoeft nu nog niets met je pasje te doen.
 • Druk op de knop met daarop de tekst "EERSTE VRIJE BAAN" (rechtsboven in het scherm). Bovenaan op het scherm zie je welke baan je krijgt met de start- en eindtijd.
 • Haal de passen door de kaartlezer (minimaal 2).
 • Tevreden? toets bovenaan in het scherm op de extra knop dat in beeld is gekomen; "AFHANGEN".
 • Als je hebt afgehangen krijg je een bevestiging van welke baan en speeltijd. Je gaat nu direct naar de baan of je wacht de tijd af en gaat dan naar de baan. Ben je niet tevreden dan begin je opnieuw door de knop AFHANGEN in het rechter gedeelte van het scherm aan te toetsen.

Afhangen op baan naar keuze

 • Druk op de knop met daarop de tekst "AFHANGEN" (rechts in het scherm) Je hoeft nu nog niets met je pasje te doen.
 • Druk op de knop met daarop de tekst "ALLE VRIJE BANEN" (midden-boven in het scherm). In het beeldscherm verschijnt een overzicht van alle (vrije) banen.
 • Je toetst de (vrije) baan aan waarop je wilt spelen. Bovenaan op het scherm zie je welke baan je krijgt met de start- en eindtijd.
 • Haal de passen door de kaartlezer (minimaal 2).
 • Tevreden? toets bovenaan in het scherm op de extra knop die in beeld is gekomen; "AFHANGEN" Als je hebt afgehangen krijg je een bevestiging van welke baan en speeltijd. Je gaat nu direct naar de baan of je wacht de tijd af en gaat dan naar de baan.

 

Regels afhangen

De regels voor het afhangen zijn als volgt:

 • Op alle banen mag u drie kwartier tennissen.
 • Leden worden verzocht eerst een vrije baan af te hangen alvorens een baan af te hangen waar al op wordt gespeeld.
 • Tijdens het spelen mag de baan niet verlaten worden om door af te hangen.
 • Leden die trainen mogen na hun reguliere lestijd afhangen op het afhangbord. Voorafgaand van de les afhangen voor een tijdstip dat na de lestijd ligt is niet toegestaan.
 • Met één persoon afhangen is niet toegestaan(dus minimaal twee passen).
 • Woensdagmiddag van 13.00 tot 19.00 uur zijn de banen 1 t/m 6 voor de jeugdleden gereserveerd. U kunt dit controleren via de baanschikbaarheid op de homepage van deze site.
 • Tot 19.00 uur zijn alle banen, behalve de trainingsbanen, voor zowel de jeugdleden als de seniorleden af te hangen.
 • Vanaf 19.00 uur zijn alle banen, behalve de trainingsbanen, voor seniorleden en jeugdleden vanaf 15 jaar af te hangen.
 • Vanaf 19.00 uur mogen jeugdleden jonger dan 15 jaar alleen meespelen op dezelfde baan waar minimaal 2 seniorleden hebben afgehangen (dus de combinatie van jeugdleden van 15 t/m 17 jaar en jeugdleden jonger dan 15 jaar is niet toegestaan).
 • Tijdens de competitie in het voorjaar en najaar (KNLTB en vrijdagavondcompetitie) kunt u de baanbeschikbaarheid controleren voor u gaat spelen. Op alle overige dagen zijn er minimaal 2 banen beschikbaar voor vrij spelen, in de praktijk zijn er echter meer banen vrij.

Is de baan nog bezet door anderen dan kun je aan hun aanvangstijd zien hoe laat jij kunt beginnen. Hebben zij afgehangen om 20.00 uur dan kun jij om 20.45 afhangen. De speeltijd op de RedCourt- en Canada Ten banen is drie kwartier. Als je niet wordt 'afgehangen' mag je vanzelfsprekend langer doorspelen.

Maatregelen misbruik afhangsysteem

Helaas is gebleken dat er misbruik wordt gemaakt van het digitale afhangsysteem. Dit zorgt voor ernstig oponthoud op de avonden om gezellig vrij te kunnen tennissen.

Regel: Pas nadat je hebt afgehangen en vervolgens 3 kwartier hebt gespeeld, mag je weer opnieuw een baan afhangen. Ook als je gaat dubbelen, mag je geen twee banen na elkaar afhangen. Je dient voor een dubbel met vier pasjes af te hangen. Je mag dus niet eerst een baan afhangen met twee pasjes (en daar met zijn vieren op spelen), en meteen ook een andere baan afhangen met de overige twee pasjes (om daar aansluitend op verder te kunnen spelen).

Nogmaals, het is dus niet toegestaan om voordat je gespeeld hebt op de baan die je hebt afgehangen, alvast een andere -tweede- baan af te hangen. Je mag pas opnieuw afhangen voor een volgende baan na het uitspelen van de eerste afgehangen baan. 

Als je eigenlijk komt enkelen en lang moet wachten op een baan, mag je bijhangen via het afhangbord om mee te dubbelen. Het is echter niet toegestaan met anderen mee te dubbelen, en vóór het meespelen alvast met de eigen pasjes een nieuwe baan afhangt om direct daarna nog een singel te spelen of eventueel verder te dubbelen. Dit mag wel als je na het uitspelen van de speeltijd voor een nieuwe baan kunt afhangen. Meedubbelen mag dus altijd, maar ook dan moet je bijhangen op het afhangbord! Je kunt dan ook pas weer afhangen na het uitspelen van de eerste afgehangen baan.

Tevens is het niet toegestaan om vóór of tijdens je training alvast een baan af te hangen, om als je klaar bent direct vrij te kunnen tennissen. Je mag pas ná afloop van je tennisles afhangen.

Waarschuwing: Als geconstateerd wordt dat men "illegaal" afhangt, krijg je een eerste waarschuwing. Wordt nogmaals geconstateerd dat je weer "illegaal" afhangt, dan volgt per direct schorsing van het lopende lidmaatschapsjaar, zonder teruggave van het lidmaatschapsgeld. Hierin zullen geen uitzonderingen worden gemaakt. Bij de algemene ledenvergadering zal vervolgens bepaald worden of je geroyeerd wordt, of weer lid mag worden van LTC-Vleuten De Meern.

Gun je medeleden dus ook het plezier om vrij te kunnen tennissen, en hang volgens de regels af!

Mocht je zien dat leden misbruik maken, dien dan een klacht in door een mail te sturen met je eigen naam, de avond en het tijdstip dat dit gebeurde en de namen van diegenen die illegaal af hebben gehangen. Dit kan ook via het klachtenformulier dat in het clubhuis hangt.

Het bestuur

Contact

Voor vragen kun je via mail contact opnemen via [email protected]. Als de gegevens in het digitale afhangbord niet juist zijn, geef dit dan door aan de ledenadministratie, met vermelding van naam en bondsnummer en uiteraard wat er veranderd dient te worden.