Ingezonden brief: LTC krijgt geen echte vertrouwenspersoon

30 december 2021


In het verenigingsbeleidsplan 2019-2022 van de LTC stond het zo mooi: “Voor incidenten rond sociale veiligheid heeft de vereniging een vertrouwenscontactpersoon”. We zijn inmiddels een paar jaar verder, maar die is er nog steeds niet. En eigenlijk kan ik wel meteen zeggen: die komt er ook niet. Dat is jammer. Nou, nog sterker eigenlijk: dat is ongehoord. 

 Want als er de afgelopen jaren wel één ding duidelijk is geworden, is dat er ook bij sportverenigingen misstanden kunnen zijn en dat degenen die dat overkomt ergens moeten kunnen aankloppen. Daarom hebben veel organisaties al jarenlang een vertrouwenspersoon. Die zou LTC ook moeten hebben, want dat onze vereniging op een roze wolk is gehuisvest en nooit en te nimmer te maken zal krijgen met gekonkel en andere aardse zaken waarbij mensen worden beschadigd lijkt me niet realistisch. Ik meen zelfs dat dit in het verleden is voorgekomen. 

 Goed, in 2019 werd die vertrouwenscontactpersoon beloofd, maar die is er nog steeds niet. Waarom niet? Allerlei redenen, maar vooral: moeilijk, moeilijk. En gezien de huidige situatie kan ik al meteen verklappen dat er voorlopig ook geen vertrouwenscontactpersoon komt bij de LTC. Ja, ze hebben wel iemand op het oog, maar die wil het pas doen als zhij anoniem blijft. En alleen te bereiken via een e-mailadres. 

Een anonieme vertrouwenspersoon? Toch eens informeren bij het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen of dat normaal is. Nou, nee, is het antwoord. Een vertrouwenspersoon hoort niet anoniem te zijn. Je moet toch weten aan wie je je problemen toevertrouwt. Anders kan het wel zo zijn dat je met je ellende te rade gaat bij de partner van degene waarover jij klachten hebt. Goed, hoe doen andere tennisverenigingen dit? Even gegoogeld op ‘vertrouwenspersoon tennisvereniging‘ en naar de eerste tien resultaten gekeken van verenigingen met eigen vertrouwenspersonen. Bij alle tien staan ze met naam en toenaam staat vermeld op hun website. Omdat dat zo hoort. 

Ook LTC had allang een eigen vertrouwenspersoon moeten hebben. Het hele sociale leven om ons heen toont dat al jarenlang. En niet aankomen met: maar we hebben nooit klachten gehad, dus het is niet nodig. Ten eerste kan daar een (bedenkelijke) reden voor zijn en ten tweede zou er – als dit echt een heel goed argument is – dan nooit een brandverzekering worden afgesloten. 

En dat men uiteindelijk na zoveel jaar schoorvoetend over de drempel wil komen met een anonieme ‘vertrouwenspersoon’ geeft nu niet direct het vertrouwen die zo’n functie moet uitstralen. Als de mores bij een vereniging zo zijn, is een echte vertrouwenspersoon waarschijnlijk zelfs dubbel en dwars noodzakelijk! 

Gerrit Jan Bel 

 

Reactie Bestuur

Beste Gerrit Jan,

Allereerst waarderen we het dat je kritisch meedenkt met het beleid en het uitvoeren daarvan bij onze vereniging.
Elke bestuursagenda kent prioriteiten, zo ook die van ons. De afgelopen periode hebben veel zaken ons meer dan beziggehouden. 

Twee personen (een man en een vrouw) zijn beschikbaar voor de rol van vertrouwenspersoon bij LTC. We hebben, uit zorgvuldigheid naar deze personen, hun namen nog even niet gecommuniceerd omdat we op dit moment overwegen hoe we dit proces van vertrouwenspersonen het beste kunnen inrichten.

Onze volgende stap is dat we samen met deze vertrouwenspersonen de in te richten procedure afstemmen en dan in overleg met hen de namen publiceren.

Nieuwscategorieën Algemene nieuwsberichten


Reacties

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen